четверг, 17 мая 2018 г.

17 травня українці відзначають День вишиванки

Це чудове свято не має певної фіксованої дати, його відзначають щорічно у третій четвер травня.
З цієї нагоди у Мелітопольській центральній районній бібліотеці пройшла година цікавих повідомлень "Народні вишиванки різних регіонів України". Читачі прослухали цікаву розповідь про вишиванки різних регіонів нашої країни, дізналися про маловідомі факти, пов'язані з цим ремеслом. Також для читачів оформлено тематичну виставку «Вишиванка - символ української душі», на якій представили книги з мистецтва вишивки, українського орнаменту, схеми українських орнаментів, тощо.





Свято Дня вишиванки є досить молодим, оскільки воно з’явилося відносно недавно – в 2006 році. Його засновником прийнято вважати студентку Чернівецького національного університету Лесю Воронюк.
На цю ідею її надихнув знайомий студент, який постійно приходив на заняття у вишитій національній сорочці. Дівчина запропонувала своїм друзям, подругам та викладачам вибрати певний день і одягнутися так само.
Поступово нововведення підхопили члени діаспори, що живуть за межами країни і просто шанувальники української етнічної культури, зробивши свято всесвітнім.
Щороку у третій четвер травня мільйони людей одягають вишиті сорочки на роботу, виробництво, до школи, вузу, дитячого садочку, офісу або просто на прогулянку. В акції беруть участь люди різного віку та соціального становища.

Всеукраїнський день вишиванки – чудовий привід вийти на вулицю в етнічному одязі та відчути народну єдність, долучившись до безсмертних традицій наших предків.

Комментариев нет:

Отправить комментарий