вторник, 28 января 2014 г.

Віртуальна книжкова виставка до 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка

                                       

Кожний великий народ має свої знакові постаті. 
Для Англії – це Байрон, для Німеччини – це Гете, для Польщі – Міцкевич, для Росії – Пушкін, 
для України – Шевченко.


     Тарас Шевченко народився в сім'ї кріпосного селянина 9 березня 1814 року. Дитинство Шевченка пройшло в його рідному селі Моринці Київської губернії. Тарас дуже рано осиротів і сповна відчув на собі всю гіркоту кріпосного життя.
 Освіту Шевченко отримав у сільського дяка. У 1828 році він почав служити у поміщика Енгельгардта. В цей час юнак почав проявляти непогані здібності до малювання, тому пан зробив з нього свого особистого живописця і навіть відправив Тараса на навчання до художника В. Ширяєва.
     У 1836 році відбулося знайомство Тараса Шевченка з такими видатними людьми того часу, як Брюллов, Григорович, Жуковський. Вони задалися метою звільнити юного художника від кріпацтва. У 1838 році Брюллов написав портрет Жуковського і продав його за 2500 рублів. За ці гроші і був викуплений Шевченко. Здобувши свободу, Тарас Григорович вступив до Академії мистецтв.
     Поряд з малярськими здібностями він розкривається як поет. У 1840 році вийшла перша його збірка «Кобзар». Літературна спадщина Шевченка - це поетичні твори, драми, повісті, п'єси, написані українською та російською мовами.
     У 1846 році Тарас Шевченко став членом таємного політичного товариства, за що в 1847 році був засланий в Орську фортецю. Його амністували після смерті Миколи I.

     На початку 1861 р. він тяжко захворів і 10 березня помер. Незадовго до смерті написав останній вірш — “Чи не покинуть нам, небого”. У похороні поета брав участь чи не весь літературно-мистецький Петербург (зокрема, М. Некрасов, М. Михайлов, Ф. Достоєвський, М. Салтиков-Щедрін, М. Лесков, М. Костомаров, В. Білозерський, П. Куліш, Г. Честахівський). Виконуючи заповіт поета у 1861 р., друзі перевезли його прах на Україну і поховали на Чернечій горі (тепер Тарасова) біля Канева.

Шановні користувачі !
 До вашої уваги віртуальна книжкова виставка 

"Постать, що єднає Україну"

" Борітеся - поборите, вам Бог помагає!
                    За вас правда, за вас слава і воля святая!"
                                                                  Т. Шевченко

1. РОЗДІЛ.  
"Історія мого життя складає частину історії моєї           Батьківщини"
                               Т. Шевченко.

Зайцев, П. Життя Тараса Шевченка : монографія / П. Зайцев. - 2-е вид. - К. : Обереги, 2004. - 480 с.


Монографія видатного шевченкознавця Павла Зайцева своєчасно не дійшла до свого основного читача. Внаслідок драматичного перебігу історичних подій в Україні ця, єдина у своєму роді, правдива біографія Тараса Шевченка була неприйнятою для цензурних приписів різної, часом протилежної орієнтації.


Чанін С.В. Великий рід великої людини. Науково-популярний нарис. – К.: ТОВ «Елібре», 2008. – 160 с.

Автор використав документальні та мемуарні джерела, відстежив поворотні моменти в долі українського класика, маловивчені лінії двоюрідних родичів поета. У 2-й частині представлено історичне дослідження про рідного брата Г.І.Шевченка – Омеляна, переведеному в херсонський маєток В.В.Енгельгардта близько 1820 року. Показані долі людей, які належать до роду Омеляна Івановича Шевченка.



Дзюба, І. Тарас Шевченко : зб. біогр. інформації / І. Дзюба ; під заг. ред. В. А. Смолія ; редкол.: В. Литвин (голова) [та ін.]. - К. : Альтернативи, 2005. - 704 с.
 Пропонована книга є спробою поєднати докладну розповідь про життєвий шлях Тараса Шевченка з текстологічним аналізом його поетичних і прозових творів та коротким оглядом малярської спадщини. Автор прагнув охопити весь обшир літературної та громадянської діяльності великого сина України в широкому історичному контексті, розкрити центральне місце Шевченка в усьому національному житті.


Дзюба І. Тарас Шевченко. Життя і творчість. –К.: Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2008. – 716 с.

Автор прагнув охопити весь обшир літературної та громадянської діяльності великого сина України в широкому історичному й естетичному контексті, розкрити центральне місце Шевченка в усьому національному житті, з’ясувати природу його магнетичної влади над поколіннями українців.



Костенко А. За горами, за горами: художньо-документальна оповідь. –К.: Рад. письменник, 1984. – 455 с.

Книга присвячується життю і творчості письменника під час заслання, його участі в наукових експедиціях на Аральському морі та в горах Каратау і Актау.



 
2.РОЗДІЛ.
" Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття ..."
                                                                        В. Симоненко.

Шевченко, Т. Г. Кобзар / Т. Г. Шевченко. - Х. : Школа, 2002. - 639 с. : ілюстр.

До збірки увійшли твори, що їх було вилучено у різні часи царською, а згодом - радянською цензурою. Наведено також біографічні та бібліографічні відомості та добірку афоризмів поета.





Шевченко, Т. Г. "Я так люблю її, я так люблю..." : вибрані вірші та поеми / Т. Г. Шевченко ; упоряд. М. Павлюка ; вступ. стаття М. Жулинський ; прим. М. Пвлюка. - К. : Либідь, 2004. - 704 с : ілюстр.

 У книзі містяться вибрані вірші та поеми Тараса Шевченка, написані в різні періоди його життя. Твори подаються в оригіналі та в перекладі російською мовою. Книга ілюстрована художніми творами автора, які дають уявлення про нього як про художника.





Шевченко, Т. Г. Зібрання творів : у 6 т. / Т. Г. Шевченко ; редкол.: М. Г. Жулинський (голова) [та ін.] ; Нац. акад. наук України, Ін-т л-ри ім. Т. Г. Шевченка. - К. : Наукова думка, 2003 -Т. 1 : Поезія, 1837 - 1847 / ред. В. С. Бородін ; упорядкув. та ком. І. Д. Бажинова та ін. - 2003. - 783 с.
Видання, автентичне 1-6 томам «Повного зібрання творів у 12 томах». Друкуються поетичні твори з 1837-1848р.р.

Шевченко, Т. Кобзар / Т. Шевченко ; передм. Д. В. Павличка ; післм. В. Бородіна. - Передрук. з вид. 1840 р. - К. : Веселка, 1990. - 144 с. : ілюстр.
Дане видання присвячене 150-річчю виходу в світ цієї перлини української літератури світового значення. Воно містить саме ті твори, що складали першу книжку 1840 року. Збережено первісну верстку, формат сторінок. Ілюстрації - з художнього доробку автора. Друкується в сучасному правописі з унікального примірника "Кобзаря" 1840 р., що зберігається в науковій бібліотеці ім. М. Горького Ленінградського державного університету.

Шевченко, Т. Три літа : поезії : для середнього та старшого шкільного віку / Т. Шевченко ; уклад., передм. та прим. В. Є. Шубравського ; худ. оформ. В. І. Юрчишина. - К. : Веселка, 1987. - 191 с. : ілюстр.
Вірші та поеми, в яких гнівно засуджується феодально-кріпосницький лад, звучать мотиви народної боротьби за волю. Твори супроводжуються репродукціями графіки, малярства та автографів Тараса Шевченка

Шевченко, Т. Г. Усі твори в одному томі / Т. Г. Шевченко. - К. ; Ірпінь : Перун, 2007. - 824 с. - (Літературні класики України.

Поетична поличка "Перуна". Вперше в історії української літератури в одному томі вміщено всю літературну спадщину великого українського поета Тараса Шевченка, автора творів, які принесли митцеві неперебутню любов українського народу та обезсмертили його ім'я.




3. РОЗДІЛ. "Мистецький світ Тараса Шевченка"
                                           " ... живу, учусь,
                                             нікому не кланяюсь..."
                                                                    Т. Шевченко.






Антонович Д.В. Шевченко – маляр. –К.: Україна, 2004. – 272 с

В книзі детально аналізується малярська творчість Тараса Шевченка, стрижнем якої була велика, безмежна, сильніша за все любов художника до України.



Вічний як народ. Не вмирає душа наша, не вмирає воля…: Сторінки до біографії Т.Г.Шевченка. –К.: Либідь, 1998. – 272 с.
В книзі висвітлено сторінки життя та творчості Кобзаря, хрестоматійно відомі теми доповнюють і поглиблюють раніше не опубліковані документи, спогади сучасників Т.Г.Шевченка, а також репродукції з його картин, офортів, автографи тощо.
 
«Я дуже щиро Вас люблю…»: Шевченко у розповідях сучасників /Упоряд., передм. О.В.Ковалевського. –Х.: Прапор, 2004. – 352 с.
Основою збірника стала повість В.М.Репніної (1808-1891) про Т.Г.Шевченка, з яким вона познайомилася в своєму родовому маєтку 1843 року в Яготині на Полтавщині. Доповнює збірник цілий масив спогадів сучасників Шевченка про нього, серед яких відомі імена - П.Куліш, М.Костомаров, І.Тургенев, М.Лєсков та ін.



На Тарасовій горі = On Tarasova Hora = Auf dem Taras-Berg : путівник Шевченківського нац. заповідника в м. Каневі / Шевченківський нац. заповідник ; авт.-упоряд.: В. Авраменко, Т. Філіпович, А. Яхімович ; пер. на англ. Т. Ю. Коломієць ; пер. на нім. В. П. Швидкий. - Черкаси : Брама-Україна, 2011. - 80 с. : фото. кол. - укр., рос., англ., нім. мовами.
Путівник Шевченківського національного заповідника в м.Каневі.


Шановні користувачі!
Дана виставка, яка представлена Вашій увазі - далеко не повний перелік книг, що містяться в нашій бібліотеці. Змістовніше ознайомитися з бібліотечною "Шевченкіаною", поповнити свої знання Ви можете завітавши до бібліотеки.

















Комментариев нет:

Отправить комментарий