среда, 2 ноября 2016 г.

10 будівель, натхненних книгами

El Castell, натхненний книгою Франца Кафки «Замок» («The Castle»)


Цей житловий будинок, збудований у 1968 році архітектором Рікардо Бофіль (Ricardo Bofill) у Барселоні, є частиною данини Францу Кафці – з усіма суворими кубами і плутанинами, вплив є доволі видимим. Навіть сама назва будівлі, « El Castell», є каталонським для одного з романів Кафки, «The Castle».

Hotel Tres Sants, натхненний романом «Невидимі міста» Італо Кальвіно


 На Іспанському острові Менорка розташувався маленький готель, збудований місцевим архітектором Фернандо Понс Відалем (Fernando Pons Vidal) та італійським дизайнером Чіара Фабіані (Chiara Fabiani).
Побудила їх на це cерія розповідей про вигадані міста, відкриті Марко Поло. Дизайн кожної з 8 гостьових кімнат відображає інше місто, найчастіше дуже буквально.

Будинок у винограднику Марти, натхненний Мобі Діком


 Мартин будинок у винограднику, збудований архітектором Стівеном Холлом (Steven Holl) – результат його натхнення дуже специфічною особливою сценою з Мобі Діку: «Мелвілл описує плем’я індіанців, які зробили певний тип житла на острові. Знайшовши викинутий на берег скелет кита, вони перетягли його на сушу, і стягли з нього шкіру, таким чином перетворюючи його на будинок. Нахтненний такою практикою, будинок являє собою пконструкцію вивернутого назовні кулеподібного каркасу, який зведений над ландшафтом. Дерев’яні «кістки» каркасу оточують веранду, на якій відкривається вид на океан».

Замок Ліхтенштейн, натхненний романом Вільгема Гауффа «Ліхтенштейн»


 Хоча й (не дивлячись  на те, що це) схоже, ніби це могло бути результатом натхнення будь-якою фантастичною розповідю по славу в середні віка, цей замок насправді зведений на честь конкретної історії. У 1840 році урахського Герцога Вільгема надихнув потім популярний роман Вільгема Гауффа «Ліхтенштейн» – романтичний та патріотичний погляд на Німецьке лицарство (німецьких лицарів). Тож герцог дав доручення звести замок на відомих за чутками руїнах стародавньої фортеці лицарів Ліхтенштейну. Сам замок, – скоріш прекрасний, ніж нео-готичний виріб, – був створений архітектором Карлом Олександром Гейделофом (Carl Alexander Heideloff).

Вілла Піт (Кролячий дім), натхненний «Алісою в країні чудес» Льюїса Керрола.


 Мінімалістичний будинок в нідерландському місті Лелістад спроектований Амстердамською Studio Klink. І це не зовсім те, що Ви спершу очікуєте, уявляючи будівлю, засновану на пригодницькій та багатокольоровій класиці Керолла. Проте концепція, згідно архітекторам, набагато церебральніша. Вони пояснюють: «Вілла Піт була спроектована як послідовність контрастного просторового досвіду. Ці контрасти створюють відчуття проникнення в нові світи за низкою кролячих нір». Що ж, це й справді спросліджується, – і жоден білий кролик не принесе Вам шкоди.

Уолден, натхненний твором Генрі Девіда Торо «Уолден, або Життя в лісі»


 Спроектував цю унікальну портативну садову будівлю Нільс Хольгер Мурманн, який надихнувся простотою життя і впевненістю в собі Торо, та «запросив пожити на відкритому повітрі». Як говориться на сайті Мурманна, «Власник саду може зберігати в цій «дерев’яній коробці» незвичного розміру різні інструменти, такі як лопата, граблі або тачка. Поволі відвідувачі повинні вирішити зайняти місце за столом у каюті, або піднятися по сходах на верхній рівень. Там можна насолодитися видом, або витягнутися та вигадувати форми хмар, або рахувати зорі під задвижним люком. Вогнище хитається в котлі, і прямо за ним є необхіндне місце для дров». Як на нас, звучить добре.

Комментариев нет:

Отправить комментарий